~ WeLcOmE To SyAiZa-ChAn FaIrY TalE StOrY...~

~ WeLcOmE To SyAiZa-ChAn FaIrY TalE StOrY...~
Someone said that "It's such a waste,writing things in the past" .....But to me...It's not awaste writing things in the past because "sometimes u will wonder what you've done in the past, so you will go back to your diary and recall what it is"................................ ~"YOU NEVER KNOW THE FUTURE, BUT THE PAST NEVER CHANGE..." ~

spe yg dah follow tuh please tngglkn link n cmmnt kat shoutbox k.nnty ceja bole follow back.TQ :D,

luv my blog...?? "like" this k..kamsahamnida. hehe..

Jumaat, 27 Julai 2012

Luahan seorg Hamba Allah..~

Reactions: 
Assalamualaikum..~
sebuah salam buat pengikut setia,pengunjung2 serta pembaca2 setia blog ku ini..

Sudah lama rase nye ak meninggalkan dunia blogging nie..
lihat kembali entry ku yg terakhir tentang majlis perkahwinan pak cik saudara ku..

sebelum ak memulakan coretan ku..




SELAMAT MENYAMBUT RAMADHAN AL MUBARRAK DAN SELAMAT BERPUASA
ku ucapakn kepada semua shabat2 blogger ku dan pengunjung2 blog ini...~

sepnjang ketidak update tan ak dalam blog nie..
banyak perkra2 yg manis serta pahit yg telah aku lalui..
cume tidak sempat ak nk coret kn dlm blog ni...

tapi entry kali ini.. aku x nk cerita pasl pengalamn2 ak yg telah berlalu..
aku hanya ingin kongsi kn tentang betapa gembira dan tenang nye hati apabila kte telah mendapat secebis hidayah drpd yg Maha Esa..

Subhanaallah...~ 
sesungguh nye aku hanyalah manusia biase..
sering lalai dan leka dgn kehidupan dunia..
hidup di atas muka bumi ini hanya melakukan banyak perkra yg sia2...

tp
Alhamdulillah...Allah telah berikan ak secebis hidayah NYA
 untuk aku berubah.. sedar akan kekhilafan ku selma ni...
selama ini ak selalu melihat perubahan2 org disekililng ku..
tp tidak sedkit pun mencuit hatiku kerana bg ku..
tiada ape yg ak perlu ubah dlm hidup ak..
bgku hidup ak sudah sempurna..
tp ak lupe..
hidup ak tidak akan pernah sempurna selagi aku tidak beriman sepenuhknye
kepda Yang Maha Esa..

Aku ingin berubah..!! 
berubah ke arah yg lebih baik..
menjadi seorg muslimah sejati..
menjadi seorg hamba Allah yg beriman..
menjadi umat Nabi yg setia..
menjadi seorg anak yg solehah..
dan satu hari nnty ak ingin menjadii seorg istri mithali
serta seorg ibu yg mmpu memberi contoh yg terbaik utk anak2 nye..

Aku ingin berubah..!!
bukan mudah utk berubah...
bnyak dugaan dan cabaran...
pndgn baru keluarga,masyarakat dan sahabat2 kepada kite..
terpakse menghadapi kata2 perlian dan sinisan dr mereka yg bencikan prubhan sebegini..
SEMOGA AKU KUAT HADAPI INI SUME..~ 

Teringat kembali zmn2 kenakalan ku sewaktu di sek..
bersuka ria sepnajang mase.. sehingga ak lupe akan tanggungjwb ku sbg pelajar..
leka dgn dunia percintaan membuatkn ak jatuh tersungkur semsa SPM..
melihat kekecewaan ibu dan bapaku...
itu sudah ckup memberi aku pengajaran terbesar dlm hidup ak...
Pengajaran yg xkn pernah ak lupekan smpi bile2..
walapun ak sering menagis apabila mengenangkn kngn pahit tuh..
xde ape yg mampu mengubah kembali mse lalu..

Setelah ak diberi peluang utk tebus balik kebodohan ak pd waktu dlu..
ak harap.. kali ini ak x kn tersungkur lagi..
walaupun penyakit malas xhenti2 menyerang.
ak harap ak kuat..
dan ak harap sngt yg ak mampu buat yg terbaik dlm diploma ini..

Mungkin otak ak x segenius org lain..
seringkali dipnggil "loading"
ak harap ak mampu mengubah kehidupan ku...

Aku ingin berubah..!!
 Aku Harap hati aku kuat dgn perubahan ini..
ISTIQAMAH dgn perubahan ini..
BERMUJAHADAH brubah ke pada NYA..
mengapai MARDATILLAH..
menjadi muslimah SOLEHAH 
dan ak ingin ke JANNAH.~

AKU MAMPU LAKUKAN INI SEMUA INI..!!! FIGHTING CEJA..!!!



Alhamdulillah..~
ku panjatkan rase kesyukuran pada NYA..
kerana telah kurniakn ak org2 yg sangt2 menyayangi aku..
membantu ak dlm perubahan ini..
memberi smngt kepdaku ketika ak sedang di uji..
menyokong dan membantuku takkala ak katakan yg aku ingin berubah..

bersyukur ak di kurniakn seorg abang yg sngt menjaga adik nye
abg yg bnyk membantu mnyumbang kepda perubahan ku..
dihadiahkan aku sebuah hadiah yg bermakne dlm hidupku
senaskah Al Quran utk ak bca..
buku2 islamic yg slalu dibwa pulang dr universiti nye untuk dikongsikn..
baju2 muslimah yg dibelikan buat sume ahli keluarga ku..
buku2 motivasi yg dibelikan buat ak dan kakak2 ku...
sering mengingatkn ak agar mensegerakan solat..
sering membawa pulang movie2 berlandaskan agama islam..
*abang.. adik minta maap sbb lambat menyedari sume ni...sblom nie hanya memandang pemberian abang itu sbg satu hadiah semta2.. namun disebalik pemberian2, adk baru sedar bahawa ada mkne tersirat yg abg harapkn iaitu abg inginkn adik menjadi seorg permpuan yg solehah..*
TERIMA KASIH ABANG.. 

Dikurniakn shabat2 yg sentiasa menyokong ak..sngtlah membuatkan ak terharu..
ketika ku ceritakn yg ak ingin berubah.. dan ilmu ku msih lagi cetek..
ada sahabat2 yg sudi mendengar luahan ku ini.. dan sudi membantu aku...

kepada Ana ku ceritakan mslah ak.. dia sudi berkongsi ilmu2 yg dia ada kpd ku..
kepada URG,erah ,wawa ,pakcik dan mereka2 yang memberi sokongan kepada ku..
JUTAAN TERIMA KASIH BUAT SEMUA..
semoga sma2 la kte berubah ke arah yg lebih baik..
berkawan sehingga ke JANNAH.. insyaallah.. mudah2an.. amin :)

#SEMOGA RAMDHAN KALI INI MEMBAWA SERIBU SATU MAKNA DAN MERUPAKAN SATU TITIK PERMULAAN YANG BAIK BUAT KITE SEMUA KEARAH BERIMAN KEPADA ALLAH.. INSYAALAH , AMIN  #
sekian ktxbye~ :)

2 ape yg korank nk bebel gak:

cimon berkata... [Reply to comment]

Doa banyak2 ek Ceja. InsyaAllah boleyy buat punya. Kalo taktau jgn segan bertanya. Selamat beribadah dgn bersungguh2 & istiqamah k. Salam Ramadhan.

(^v^)

syaiza - chan berkata... [Reply to comment]

@cimon

syukran atas nasihat ye cimon... insyaallah.. semoga Allah permudahkn jln utk ceja.. doakan ye.. mudah2an.. amin.. :)

#selmat menyambut ramdhan dan selmat berpuasa cimon.. :)

spe yg ada fb tuh..jgn lpe follow mlalui fb skali yeah..tq2

..

salji

berapa orang sedang skodeng skunk

lalala~ song